Jesteś tutaj
Główna > Herbata w terenie > Podróże > Gdzie byli Piewcy latem? Święto Herbaty 2017

Gdzie byli Piewcy latem? Święto Herbaty 2017

Jeszcze żyjemy! I mamy za sobą bardzo herbaciane lato.Mimo braku artykułów na serwisie nie przestaliśmy intensywnie Instagramować herbacianie. Fotorelację z naszych przygód znajdziecie tam! Byliśmy z herbatą na Rugii, pisaliśmy herbaciane hasła motywacyjne żebym miała barwniejsze poniedziałki w mojej pracy z domu:). Łapaliśmy słońce w czarkę herbaty ile się dało (a nie było tego tak dużo jak sądziłam, bo mieliśmy w Szczecinie piękną jesień tego lata). Mamy w końcu piękny regał na ścianie w kuchni na cały mój herbaciany szpej! Przetestowałam też przepis na herbatę marokańską, więc niedługo spodziewajcie się o niej wpisu!

Ostatnio pisaliśmy jeszcze w czerwcu o Święcie Herbaty w Cieszynie. I, tak jak rok temu, pojechaliśmy do Cieszyna na ten herbaciany zlot.

Święto Herbaty 2017 w Cieszynie

Podróż ze Szczecina do Cieszyna to porządna wyprawa. Siedem godzin w pociągu do Katowic, obiadek i przesiadka na busa. Po całym dniu podróży lądujemy w Cieszynie dzień przed imprezą. Mamy jeszcze chwilę żeby zajrzeć na Zamek i zobaczyć przygotowania.

Nie mając w co włożyć ręce przy Zamku poszliśmy szukać jedzenia po czeskiej stronie Cieszyna. I dobrze, że już w piątek namierzyliśmy punkt z dobrym i szybko podawanym jedzonkiem, gdzie można płacić było w złotówkach. Radegastovna Partyka uratowała nas nie jeden raz podczas tegorocznego Święta Herbaty.

Sobota na Święcie Herbaty

W sobotę na teren imprezy trafiliśmy wcześnie rano, nim rozpoczął się program. Wystawcy dopiero się instalowali, ceramika stała jeszcze nie przebrana. A ile tej ceramiki w tym roku było! Ojej! Wróciliśmy z walizką wypełnioną kruchym towarem:).

Nie łatwo wyjść z takiego miejsca herbaciarzowi nie robiąc zakupów. Pamiętajcie jednak zawczasu wypłacić sobie gotówkę! Bankomaty są w pewnym oddaleniu od Zamku, a niestety płatność bezgotówkowa na tym bazarku nie istniała.

Przemykając przez punkt programu Asi Bożek na trawie udaliśmy się na pierwsze prelekcje – opowieści Agaty z podróży do Birmy.

Jakiś czas później przyszedł też czas na nasz pierwszy punkt programu, czyli Zaparzaj! z nami w Cieszynie, pogadankę herbacianą o zlotach herbaciarzy, wiedzy o herbacie w Polsce, a także poznańskich festiwalu później tego roku we wrześniu. Na tym punkcie programu herbata lała się z wielu gaiwanów, bo parzyłam ją ja, Agata Ożarowska, Maciej Stafiej i Czarek Wróblewski, czyli wszyscy obecni na imprezie organizatorzy Zaparzaj!.

Jak zawsze na takim wydarzeniu planujemy zawczasu na co się wybierzemy. Najchętniej nie uwzględniając w ogóle czasu na jedzenie i przerwy. Potem realny świat weryfikuje nam plany. Porywają nas dawno nie widziani znajomi, z którymi chcemy się napić herbaty. I nawet wtedy kiedy biegamy z kąta w kąt i z każdym zamieniamy po parę zdań nie udaje nam się omówić wszystkiego co nam chodzi po głowie, posłuchać wszystkich. Więc notujemy sobie w łebku, że trzeba pojechać do Wrocławia i umówić się z Moniką na spokojną herbatę. Pojechać do Warszawy i pogadać z Łukaszem (to się już udało!:)). Wszystkich odwiedzić przy różnych okazjach, pociągnąć za język przy herbacie o ich podróżach, o tym co u nich, zaprosić ich do nas do Szczecina…:).

Niedziela na Święcie Herbaty

Następny dzień zaczęliśmy z opóźnieniem, bo w drodze na pierwszą prelekcję panowie zastrajkowali i poszliśmy na śniadanie (bez sensu, śniadanie… a tam mówią o herbacie!). Na festiwal dotarliśmy na zakończenie prelekcji Łukasza Burbo, a następnie zasiedliśmy czekając na pięknie zatytułowaną prelekcję Wojtka o puerhach: W poszukiwaniu sprasowanego czasu.

Przed samym końcem uciekłam posłuchać o herbatach z Nowej Zelandii i sama coś zaparzyć znów dla herbaciarzy Święta Herbaty. Kolejne parzenie w terenie miało na celu zebranie herbacianych blogerów, osób promujących herbatę i pogadanie o tym co nas motywuje do pisania, jak się przy tym rozwijamy, a także wypicie przy tym co nieco dobrego czaju.

Niestety, tak jak w zeszłym roku, pogoda z rana w niedzielę nie dopisała, parzyliśmy w bardziej jesiennych warunkach, pod parasolami. Wydaje mi się, że w ten sposób herbata smakuje lepiej!

Zakończyliśmy wydarzenie punktem programu z żywą dyskusją między kawoszem, a herbaciarzem. Do dziś argumenty z tej rozmowy we mnie rezonują, a temat tego lata poruszany był parokrotnie (może warto za rok nagrać ten panel dyskusyjny?). Herbata tradycyjna i herbata nowoczesna, czemu herbata w swojej promocji i prezentacji nie idzie w takim kierunku jak kawa?

Pożegnanie Cieszyna

Święto Herbaty ponownie dobiegło końca. Przez cały dzień trwały pożegnania z kolejnymi wyjeżdżającymi herbaciarzami i wystawcami. W tym roku program herbaciany był jeszcze bogatszy niż rok temu. Wystawców było wielu, chyba więcej ze strony czeskiej niż polskiej. Ceramika była niecodzienna, ciekawa, a niektóra nawet dość tania. Trochę szkoda, że nie było wiadomo, iż części wystawców nie będzie w niedziele i odkładanie zakupów na później może skutkować powrotem bez wymarzonego czajniczka;).

Cieszyn jest uroczy i spokojny, życie tu płynie inaczej. A podczas Święta Herbaty każdy z Was naładuje bateryjki i mimo ogromnej odległości nawet, przejazdu przez całą Polskę, będzie chciał wrócić za rok!

WWW Facebook •  Galeria zdjęć Piewców Teiny

Anna Brożyna on EmailAnna Brożyna on FacebookAnna Brożyna on GoogleAnna Brożyna on InstagramAnna Brożyna on Twitter
Anna Brożyna
Naczelna Piewczyni - Piewcy Teiny

Ania gromadzi wiedzę o czaju w swoim wolnym czasie w ramach projektu Piewcy Teiny. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.


Zawodowo tworzy strony i aplikacje internetowe. Pasjonuje się fantastyką, a wszędzie jeździłaby rowerem.


Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij