Nauka herbaty poprzez porównywanie

Nauka herbaty poprzez porównywanie

W Polsce popularne są tastingi wina, whisky czy kawy. Nadal mało popularne są otwarte tastingi herbaty. W ramach relacji z backstage’u sklepów i hurtowni (np. Oxalis Polska, Five o’Clock) możemy zobaczyć tastingi wykonywane dla pracowników. Zazdrośnie oglądamy te zdjęcia na Instagramie. Jak zaplanować taki tasting samodzielnie? Czemu moglibyśmy chcieć wziąć udział w takim tastingu?

Tasting herbaciany pozwala łatwiej wyłapać niuanse w herbacie. Masz podobne do siebie herbaty w pewnych aspektach obok siebie i możesz je po kolei próbować i porównywać ze sobą. Właśnie w takim bezpośrednim porównaniu łatwiej jest wyłapać różnice lub podobieństwa w danym typie herbaty, odnotować i zapamiętać. Następnie w niezależnym próbowaniu pojedynczej herbaty identyfikować te cechy.

Uczenie się poprzez takie próby zestawień przyspiesza poznanie pewnych aspektów z sensoryki herbacianej. Jako, że im więcej herbat porównujemy tym fajniej, warto zaprosić na tę imprezę paru znajomych zainteresowanych herbatą. Inaczej szkoda zmarnowanych powtórnych zaparzeń herbat.

Rozstawianie testerek do parzenia porównawczego

Porównanie herbat tego samego typu

W tym porównaniu do puli zestawianych liści wybieramy herbaty o tym samym rodzaju (kolorze) lub typie (np. GABA). Herbaty mogą się różnić pochodzeniem, rocznikiem… ale powinny mieć w miarę podobny sposób wytwarzania, wspólne elementy procesu.

Tego typu porównanie pomoże lepiej poznać dany typ herbaty, jego różnorodność. Dowiesz się jakie smaki i zapachy możesz w danego typu herbatach znaleźć. Przygotowując się do takiego porównania warto powtórzyć sobie jak wygląda proces przygotowania danego typu herbaty.

Przykłady:

  • sencha japońska miyazaki, sencha chińska, long jing, joongjak;
  • pu-erh shu młody, pu-erh sheng młody, starsze shu i sheng, goishicha, awa bancha;
  • bai mu dan, ya bao, silver needle, biała nepalska, moonlight;
  • dian hong, gruzińska czarna, ceylon nuwara eliya, darjeeling SF, golden curls Nepal.
Porównanie herbaty darjeeling i nepalskich od Czajowni

Porównanie herbat z tego samego regionu

Tego typu porównanie zakrawa trochę o herbacianą turystykę w wyobraźni. Przygotowując się do niego warto poczytać o uprawach herbaty i procesowaniu herbaty w danym regionie. Może wydrukować mapę kraju i oznaczyć na niej testowane herbaty?

Dobrze zrozumieliście! Ograniczamy tutaj wybór herbaty geograficznie! Do kraju, regionu kraju (a co, Chiny są duże), a może do szerokości geograficzne na przestrzeni globu?

Przykłady:

  • japońskie: sencha, gyokuro, hojicha, genmaicha, wakocha, goishicha;
  • chińskie: long jing, dian hong, bai mu dan, pu-erh shu, tie guan yin;
  • z nie herbacianych regionów: Australia, Ameryka, Malawi…
  • wysokogórskie powyżej pewnej wysokości.
Notatki do konkursu tastingowego na Tea Masters Cup 2016 w Krakowie

Porównanie herbat pod kątem parowania z jedzeniem

Co najlepiej pasuje do danej herbaty? Która herbata najbardziej będzie pasować do gorzkiej czekolady, a która będzie dobrą parą do krówek?

Dobierz herbaty i coś do jedzenia zastanawiając się czy w herbacie i przekąsce są podobne smaki lub zapachy? A może mają komplementarne smaki (np. mleko i czekoladę)? A potem próbuj i zapisuj, które połączenie najbardziej pasuje.

Przykłady:

  • gorzka czekolada vs dian hong, milk oolong i gruzińska czarna;
  • krówki vs bai hao oolong, japońska sencha, dian hong;
  • kiełbaska na cebulce vs pu-erh shu, lapsang, cejlońska czarna.
Testerki herbaciane

Porównanie herbat pod kątem preferencji

To taki trochę worek niemal wszystkich innych porównań, które możemy sobie wymyślić:). Celem jest wybranie z puli tego co nam najbardziej smakuje i jak smakuje.

Przykłady:

  • herbaty z danego sklepu;
  • świeże herbaty w pierwszych miesiącach roku (pierwsze darjeelingi, nepalskie, chińskie…);
  • herbaty, które mamy w swoich zapasach;
  • najstarsze herbaty w kolekcjach paru osób;
  • najdziwniejsze herbaty w kolekcjach paru osób.

Podsumowanie

Do porównania możecie brać już od 2 herbat. Można je parzyć w podobny sposób lub różny (zależnie od zaleceń parzenia). Nie musicie używać normy testerskiej i parzyć 6 minut by wyciągnąć z liści wszystkie garbniki:). Z czystym sumieniem zaparzcie herbaty tak by smakowały.

Robiliście już takie porównania? A może planujecie takie spotkanie? Dajcie znać w komentarzu poniżej jak poszło, która herbata lub połączenie herbaty z przekąską pasowało Wam najbardziej. Z chęcią też sprawdzę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót do góry