Jeśli zaglądacie do anglojęzycznych artykułów lub sami wypowiadacie się o herbacie w języku angielskim to pewnie tak jak i ja wpierw natknęliście się na problem z nie znajomością podstawowego słownictwa branżowego dotyczącego herbaty. Dziś krótko na ten temat, czyli herbaciany słowniczek polsko–angielski!
EDIT: wpis rozszerzony o liczne hasła od Agnieszki z My Cup of Green Tea i przebudowany (hasła pogrupowane)
Spis treści
ToggleOgólny słowniczek herbaciany
- herbata – tea
- liście – leaves
- herbata liściasta – loose leaf tea
- herbatka ziołowa – herbal tea
- mieszanka – blend
- herbata sprasowana – compressed tea
- herbata aromatyzowana – flavo(u)red tea (sztucznie), scented tea (naturalnie)
- herbata sproszkowana – powdered tea
- odmiana herbaty – tea variety
- torebka/saszetka herbaty – tea bag
- pić/siorbać herbatę – drink/sip tea
- zaparzyć herbatę – brew/infuse tea
- napar – infusion/brew
- napar ziołowy – tisane
- napój – beverage
- herbaciarnia – tea room/tea house
- sklep z herbatą – tea shop
- przelać wrzątkiem – blanch
Akcesoria/accessories/teaware
- dzbanek – tea pot
- czarka – cup
- kubek – mug/cup
- czajnik – kettle
- filiżanka – tea cup
- zaparzacz – infuser/tea maker
- sitko – strainer
- chapan – tea tray
- chasen – (bamboo) tea whisk
- chawan – tea bowl
- chashaku – tea scoop
- puszka na herbatę – tea caddy
- naczynia i akcesoria do parzenia herbaty – teaware
Opisywanie herbaty
- smak – flavo(u)r/taste
- zapach – fragrance/aroma
- gorzki – bitter
- słodki – sweet
- cierpki – sour
- kwiatowy – flowery
- maślany – buttery
- kremowy – creamy
- owocowy – fruity
- ziemisty – earthy
- trawiasty – grassy
- orzechowy – nutty
- wędzony – smoky
- posmak – aftertaste/finish
- ściągający (o smaku) – astringent
- mocny (o smaku) – robust
Na plantacji
- zbiór herbaty – tea harvest/flush/tea plucking
- plantacja – plantation
- zbierać herbatę – pick (up) tea/pluck tea
- krzew herbaciany – tea bush
- uprawa herbaty – tea growing
- kultywar – cultivar
- pączek herbaciany – tea bud
- łodyżka – stem
- gałązka – twig
- pęd herbaciany – tea shoot
Proces przygotowania herbaty
- obróbka/przetwarzanie herbaty – tea processing
- ręczna obróbka herbaty – hand tea processing
- więdnięcie – withering/wilting
- zwijanie – rolling
- suszenie – drying
- zgniatanie – crushing
- poddanie działaniu pary wodnej – steaming
- prażenie – roasting
- metoda CTC, czyli metoda produkcji herbaty polegająca na rozdrobnieniu liści przez zgniatanie (C od crush), rozrywanie (T od tear) i zwijanie (C od curl) – CTC method
- prażenie na patelni – pan–frying
- usypywanie w stertę – heaping
- ucieranie – rubbing
- poddanie działaniu wysokiej temperatury (w celu zatrzymania oksydacji) – heating/fixing/kill–green
- podpiekanie – baking
- suszenie na słońcu – sun–drying
- formowanie – shaping
- dojrzewanie – maturing/ripening/aging
- leżakowanie (w kontekście herbaty puerh)/przechowywanie – storing
- fermentacja – fermentation
- oksydacja – oxidation
- enzymatyczny/nieenzymatyczny – enzymatic/non–enzymatic
Zawartość chemiczna herbaty
- antyoksydanty/przeciwutleniacze – antioxidants
- kofeina – caffeine
- teina – theine
- katechiny – catechins
- polifenole – polyphenols
- teaflawiny – theaflavins
- tearubiginy – thearubigins
- chlorofil – chlorophyl
- taniny – tannins
O czymś zapomniałam? Znasz jeszcze jakieś słówka w tematyce, które powinny znaleźć się w zestawieniu? Napisz w komentarzu! Będę je monitorowała i odświeżała artykuł cały czas!