O herbacie po angielsku – słowniczek

O herbacie po angielsku – słowniczek

Zrozum herbatę po angielsku

Jeśli zaglądacie do anglojęzycznych artykułów lub sami wypowiadacie się o herbacie w języku angielskim to pewnie tak jak i ja wpierw natknęliście się na problem z nie znajomością podstawowego słownictwa branżowego dotyczącego herbaty. Dziś krótko na ten temat, czyli herbaciany słowniczek polsko–angielski!

EDIT: wpis rozszerzony o liczne hasła od Agnieszki z My Cup of Green Tea i przebudowany (hasła pogrupowane)

Ogólny słowniczek herbaciany

  • herbata – tea
  • liście – leaves
  • herbata liściasta – loose leaf tea
  • herbatka ziołowa – herbal tea
  • mieszanka – blend
  • herbata sprasowana – compressed tea
  • herbata aromatyzowana – flavo(u)red tea (sztucznie), scented tea (naturalnie)
  • herbata sproszkowana – powdered tea
  • odmiana herbaty – tea variety
  • torebka/saszetka herbaty – tea bag
  • pić/siorbać herbatę – drink/sip tea
  • zaparzyć herbatę – brew/infuse tea
  • napar – infusion/brew
  • napar ziołowy – tisane
  • napój – beverage
  • herbaciarniatea room/tea house
  • sklep z herbatą – tea shop
  • przelać wrzątkiem – blanch

Akcesoria/accessories/teaware

  • dzbanek – tea pot
  • czarka – cup
  • kubek – mug/cup
  • czajnik – kettle
  • filiżanka – tea cup
  • zaparzacz – infuser/tea maker
  • sitko – strainer
  • chapan – tea tray
  • chasen – (bamboo) tea whisk
  • chawan – tea bowl
  • chashaku – tea scoop
  • puszka na herbatę – tea caddy
  • naczynia i akcesoria do parzenia herbaty – teaware

Opisywanie herbaty

  • smak – flavo(u)r/taste
  • zapach – fragrance/aroma
  • gorzki – bitter
  • słodki – sweet
  • cierpki – sour
  • kwiatowy – flowery
  • maślany – buttery
  • kremowy – creamy
  • owocowy – fruity
  • ziemisty – earthy
  • trawiasty – grassy
  • orzechowy – nutty
  • wędzony – smoky
  • posmak – aftertaste/finish
  • ściągający (o smaku) – astringent
  • mocny (o smaku) – robust

Na plantacji

  • zbiór herbaty – tea harvest/flush/tea plucking
  • plantacja – plantation
  • zbierać herbatę – pick (up) tea/pluck tea
  • krzew herbaciany – tea bush
  • uprawa herbaty – tea growing
  • kultywar – cultivar
  • pączek herbaciany – tea bud
  • łodyżka – stem
  • gałązka – twig
  • pęd herbaciany – tea shoot

Proces przygotowania herbaty

  • obróbka/przetwarzanie herbaty – tea processing
  • ręczna obróbka herbaty – hand tea processing
  • więdnięcie – withering/wilting
  • zwijanie – rolling
  • suszenie – drying
  • zgniatanie – crushing
  • poddanie działaniu pary wodnej – steaming
  • prażenie – roasting
  • metoda CTC, czyli metoda produkcji herbaty polegająca na rozdrobnieniu liści przez zgniatanie (C od crush), rozrywanie (T od tear) i zwijanie (C od curl) – CTC method
  • prażenie na patelni – pan–frying
  • usypywanie w stertę – heaping
  • ucieranie – rubbing
  • poddanie działaniu wysokiej temperatury (w celu zatrzymania oksydacji) – heating/fixing/kill–green
  • podpiekanie – baking
  • suszenie na słońcu – sun–drying
  • formowanie – shaping
  • dojrzewanie – maturing/ripening/aging
  • leżakowanie (w kontekście herbaty puerh)/przechowywanie – storing
  • fermentacja – fermentation
  • oksydacja – oxidation
  • enzymatyczny/nieenzymatyczny – enzymatic/non–enzymatic

Zawartość chemiczna herbaty

  • antyoksydanty/przeciwutleniacze – antioxidants
  • kofeina – caffeine
  • teina – theine
  • katechiny – catechins
  • polifenole – polyphenols
  • teaflawiny – theaflavins
  • tearubiginy – thearubigins
  • chlorofil – chlorophyl
  • taniny – tannins
O czymś zapomniałam?

Znasz jeszcze jakieś słówka w tematyce, które powinny znaleźć się w zestawieniu? 

Napisz w komentarzu! Będę je monitorowała i odświeżała artykuł cały czas!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę