Sernik miętowy z zieloną herbatą

Składniki na sernik

  • 12,5 dag biszkoptów
  • 10 dag ciemnej czekolady
  • 10 dag masła
  • 40 dag serka twarogowego
  • 250 ml kremówki
  • 15 dag cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 50 ml alkoholu miętowego
  • pęczek świeżej mięty
  • czekoladki miętowe płaskie do wyłożenia boków
  • 3 łyżeczki herbaty matcha kulinarnej

Przygotowanie sernika

  1. Żelatynę namocz i odstaw, a następnie podgrzej z 50 ml śmietanki. Zostaw do ostudzenia.
  2. Pokrusz biszkopty na miazgę. Rozpuść masło z czekoladą, ostudź i połącz z biszkoptami. Tak przygotowaną miazgą wyłóż tortownicę.
  3. Miętę posiekaj i zmieszaj z alkoholem.
  4. Serek zmiksuj z cukrem pudrem, herbatą matcha i odłóż łyżkę by przylepić potem czekoladki do boków. Resztę serka zmiksuj z alkoholem.
  5. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z żelatyną, a następnie z masą serową.
  6. Całość przełóż na spód z biszkoptów i odstaw do lodówki.
  7. Po wyjęciu z formy boki dekorujemy czekoladkami przylepiając je za pomocą odłożonego serka. Możemy delikatnie posypać herbatą matcha i udekorować miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę