
Składniki na sernik
- 12,5 dag biszkoptów
- 10 dag ciemnej czekolady
- 10 dag masła
- 40 dag serka twarogowego
- 250 ml kremówki
- 15 dag cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
- 50 ml alkoholu miętowego
- pęczek świeżej mięty
- czekoladki miętowe płaskie do wyłożenia boków
- 3 łyżeczki herbaty matcha kulinarnej
Przygotowanie sernika
- Żelatynę namocz i odstaw, a następnie podgrzej z 50 ml śmietanki. Zostaw do ostudzenia.
- Pokrusz biszkopty na miazgę. Rozpuść masło z czekoladą, ostudź i połącz z biszkoptami. Tak przygotowaną miazgą wyłóż tortownicę.
- Miętę posiekaj i zmieszaj z alkoholem.
- Serek zmiksuj z cukrem pudrem, herbatą matcha i odłóż łyżkę by przylepić potem czekoladki do boków. Resztę serka zmiksuj z alkoholem.
- Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z żelatyną, a następnie z masą serową.
- Całość przełóż na spód z biszkoptów i odstaw do lodówki.
- Po wyjęciu z formy boki dekorujemy czekoladkami przylepiając je za pomocą odłożonego serka. Możemy delikatnie posypać herbatą matcha i udekorować miętą.