Zakupy początkującego herbaciarza – herbata

Zakupy początkującego herbaciarza – herbata

Mój drogi herbaciarzu! Czyli chcesz wyruszyć na wspaniałą podróż drogą herbaty! Jestem z Ciebie dumna! To wspaniały plan, mam nadzieję, że kiedyś spotkamy się przy czarce herbaty.

Ten tekst składać się będzie z dwóch części i będzie rozwinięciem wpisu, który zamieściłam jakiś czas temu o poradach dla początkującego herbaciarza. W tej części opowiem o herbatach, które polecam by znalazły się na Twojej ścieżce gdy zaczynasz herbacianą przygodę. W drugiej z kolei zajrzymy w herbaciane akcesoria dla osoby, która zaczyna parzyć herbaty sypane.

Jaką herbatę kupić na początek?

Jeśli chcesz zacząć od intensywniejszych zapachów sięgnij po herbaty sypane z dodatkami bez sztucznych aromatów.

Ale polecam rozglądać się za herbatami sypanymi bez dodatków. Większość sklepów oprócz dużego wyboru aromatów ma też pewien wybór herbat klasycznych. Coraz większy, gdyż picie herbat bez dodatków i aromatów popularyzuje się. Gdzie zrobić zakupy opisałam nie tak dawno temu.

W pierwszej kolejności polecam kupić klasyczną herbatę zieloną i oolong, ewentualnie dorzucić na spróbowanie pu erha. Spróbuj czystych wersji herbat, które lubisz.

A następnie możesz zakupić po trochu każdego z rodzajów herbaty, by mniej więcej zorientować się, które Tobie zasmakują. Możesz zamówić na przykład jakieś herbaty z poniższych:

  • czarna (chin. hong cha – czerwona herbata): dian hong/Yunnan gold, darjeeling FF i SF, cejlońska, assamska;
  • zielona: japońska sencha, bi lou chun, long jing;
  • oolong: tie guan yin/milk oolong, da hong pao, bai hao;
  • czerwona (chin. hei cha – ciemna herbata): pu erh shu (dojrzały), puerh sheng (zielony)
  • biała: bai mu dan;
  • żółta: huang xiao.

Są to przykłady przekrojowe rodzajów herbaty danego koloru, ale są tylko wstępem. Świat herbat w danym kolorze jest ogromny. Każda zielona będzie nieco inna. Czemu wybrałam te herbaty? Opowiem w lutym na FB Live na Piewcach Teiny! Zasubskrybuj mojego Facebooka, żeby nie przegapić wydarzenia.

Przygotowuj te herbaty na sposób zachodni i wschodni, zapoznaj się z proponowanymi temperaturami parzenia, eksperymentuj!

Ania Brożyna
Ania gromadzi wiedzę o herbacie od 8 lat. Prowadzi prelekcje i warsztaty herbaciane, zwykłe i wirtualne spotkania z herbatą, organizuje Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! i wspiera inne inicjatywy branżowe. Mimo wielu lat na ścieżce herbaty zawsze stara się pamiętać o początkach, o osobach zaczynających swoją przygodę z tym napojem.
Ania Brożyna on EmailAnia Brożyna on FacebookAnia Brożyna on InstagramAnia Brożyna on Twitter
Powrót do góry