Jesteś tutaj
Główna > O herbacie > Właściwości czarnej herbaty

Właściwości czarnej herbaty

Przez długi czas swojego życia myślałam, że czarna herbata to marne pozostałości po zielonej i czerwonej siostrze. Ciągle mówi się o ich właściwościach, a czarna herbata to tylko kompan do porannych kanapek. Na szczęście ona również kryje w sobie wiele dobrego i wcale nie musimy z niej rezygnować, dbając o swoje zdrowie.

Czarna herbata jest efektem obróbki liści drzewa camellia sinensis. Tego samego, z którego powstają wszystkie inne typy herbat. Dzięki temu wiele ich właściwości jest, w mniejszym lub większym stopniu, powtarzalnych. Procesy obróbki, takie jak parzenie, suszenie, oksydacja, część właściwości eksponują, a część wygaszają. Na wpływ zdrowotnych właściwości herbacianych naparów ma również czas, który liście pozostają na krzewie: część związków tworzy się dopiero, gdy zaczynają dojrzewać.

Czym szczególnym charakteryzuje się zatem czarna herbata i kto powinien po nią sięgnąć?

właściwości czarnej herbaty

Właściwości czarnej herbaty

Czarna herbata zawiera wszystko, co powinna zawierać herbata: antyoksydanty, taniny, kofeinę. Unikalna mieszanka tych składników sprawia, że warto zwrócić na nią uwagę, gdy dbamy o nasze zdrowie.

Pomaga zachować prawidłowy poziom cukru

Cukrzyca powoli staje się chorobą cywilizacyjną. Regularne i długofalowe picie niewielkich ilości czarnej herbaty (1-2 filiżanki), pozwala na regulację poziomu glukozy we krwi. Oczywiście, tę właściwość herbata zachowa jedynie, gdy nie dodamy do niej cukru i innych substancji słodzących!

Wspiera układ krwionośny

Działanie czarnej herbaty na układ krwionośny zostało wielokrotnie przebadane i udowodnione. Czarna herbata ma wpływ nie tylko na kondycję serca (zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej), ale także na poziom cholesterolu. Codzienne picie 2-3 filiżanek naparu z czarnej herbaty pozwala na utrzymanie i wyregulowanie poziomu cholesterolu całościowego, LDL i HDL. Dzięki temu zmniejszamy też ryzyko ataku serca.

Poprawia koncentrację i pracę mózgu

Kofeina jest obecna w czarnej herbacie, jednak nie w takiej ilości, jak w kawie lub innych herbatach. To powoduje, że kubek czarnej herbaty bezpiecznie poprawia wydajność naszego mózgu i pamięci. Nie stresuje przy tym organizmu, a nawet może odprężyć, przynieść ulgę w stresującej sytuacji i dodać pozytywnej energii.

Wpływa na wygląd skóry

Dla zdrowej skóry możesz stosować czarną herbatę również zewnętrznie. Na zmęczone i spuchnięte oczy dobry jest okład z czarnej herbaty (liście w torebkach lub namoczone waciki), a na cerę przemywanie twarzy herbatą. Dzięki temu zapobiegniesz drobnym infekcjom, a skóra będzie miała jednolity kolor. Wewnętrznie czarna herbata spowolni procesy starzenia i pomoże skórze w szybszej regeneracji.

Dba o zdrowy uśmiech

Polifenole i taniny zawarte w czarnej herbacie działają jak antybiotyki i zapobiegają infekcjom w ustach. Fluor nie pozwala rozwinąć się próchnicy i zapobiega brzydkiemu zapachowi z ust. Trzeba jednak uważać: picie dużej ilości czarnej herbaty może spowodować również przedawkowanie fluoru,  a w za dużych ilościach ten pierwiastek jest dla nas toksyczny i nie powinno się z nim przesadzać.

właściwości czarnej herbaty

Jak pić czarną herbatę?

Aby właściwości czarnej herbaty działały, trzeba jej dać szansę.  Ważne jest poprawne parzenie i brak słodzących dodatków.

Zaparzenie czarnej herbaty jest proste i nie powinno sprawić Ci problemu. Na kubek wody (ok. 240 ml) najlepiej użyć 1 łyżeczkę suszu (2-3 g). Zalewamy go wodą o temperaturze ok. 98 °C – wystarczy, że poczekasz, aż woda po zagotowaniu przestanie wrzeć. Średni czas parzenia czarnej herbaty to 2-4 minuty. Pamiętaj – to bardzo ogólne wskazówki i najlepiej stosować się do instrukcji, którą znajdziemy na opakowaniu.

Mam nadzieję, że teraz poranna herbata do śniadania nabierze dla Ciebie nowego znaczenia i sprawi Ci jeszcze więcej przyjemności.

Masz jakieś pytanie dotyczące właściwości czarnej herbaty – zapraszam do komentarzy!

Może Cię zainteresować:

 

Olga Włodek on EmailOlga Włodek on FacebookOlga Włodek on Instagram
Olga Włodek
Moim ogromnym marzeniem jest małe, przytulne miejsce, do którego każdy będzie wracał po odrobinę przyjemności. Zgłębiam herbaciane tajniki, by kiedyś w tym moim miejscu zachwycać gości smakiem i aromatem. Dzięki temu mogę się teraz z Tobą podzielić, tym, co herbata ma najlepsze. A Ty możesz stworzyć najbardziej przytulne i najmilsze miejsce na świecie - w swoim domu. Z ogromną radością Ci w tym pomogę, pisząc na łamach Piewców Teiny.

Co poza tym? Do herbaty zawsze biorę książkę do czytania. Jeśli nie ma mnie przy komputerze lub w łóżku z książką, to zapewne znajdziesz mnie w stadninie. Od kilku lat nałogowo jeżdżę konno. I kocham to miłością niezmienną.
  • Aleksandra Piotrowska

    Lubię pić zarówno zieleoną jak i czarną herbatę. Czytałam, że na okres jesinno -zimowy lepsza jest czarna, bo nie wychłądza, jak zielona.

  • Uwielbiam chyba każdy rodzaj herbaty 🙂 Najwięcej piję właśnie czarnej i zielonej 🙂

  • Kamil Sawicki

    Ciekawy artykuł. Nie spodziewałem się, ze herbata czarna ma takie właściwości. Czas taką zamówić na SzlachetnySmak.pl 😉

Top

Kontynuując przeglądanie Piewców Teiny zgadzasz się na używanie ciasteczek. Bo kto nie lubi ciasteczek do herbaty? Więcej informacji

Ciasteczką są włączone by umożliwić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania strony. Jeśli nie zmienisz swoich ustawień lub klikniesz akceptację poniżej to zgadzasz się na ciasteczka.

Zamknij