Zacznijmy od tego, że długo bałam się blind tastingu. Gdy ktoś witał mnie na spotkaniu wyzwaniem „zgadnij co to jest”, bałam się pokazać swoją niewiedzę herbacianą. Teraz uznaję to za świetną zabawę w gronie herbaciarzy i świetny sposób na poszerzenie swojej…
Uwielbiam zaparzać herbatę w szkle: obserwując zachowanie liści, to jak tańczą w wodzie, patrząc na nasycenie naparu łatwo możesz ocenić czy już zakończyć parzenie. Możesz również pokazać jak liście wyglądają po zaparzeniu bez świecenia do środka czajniczka. A potem…
Czy widzieliście w prasie artykuły o tym, że herbata pomoże uchronić się przed chorobą oczu? „Herbata chroni przed jaskrą!”, „Pij herbatę codziennie, by mieć zdrowe oczy!” A zatem: prawda czy mit? W Polsce tę informację podał PAP w grudniu 2017 roku. A inne media…
1. Niemal każdemu nie wychodzi za pierwszym podejściem. Swoje przygody z herbatą zaczynałam z czajniczkiem i kyusu. Ale widziałam jak wielu herbaciarzy używa gaiwana, więc sama się w taki zaopatrzyłam i postanowiłam go przetestować. Na szczęście swoją pierwszą próbę parzenia w gaiwanie…
Herbata marokańska, zwana także Maghrebi, Attay/Athay, Sahrawi czy herbatą Tuareg to zielona herbata z miętą i cukrem. Jest to napar często spotykany w północnej Afryce i nie tylko. Podobnie jak z herbatą chai w Indiach, tak i tutaj tyle jest na nią przepisów…
Miałam ambitne pytanie do Google’a, na pewno miałam, prawda? Zaczęłam wpisywać „Czy herbata…” i dostałam zestaw sugestii, co może mnie interesować. Czy herbata jest zdrowa? Tak, w tym roku nie powoduje raka. Czy herbata z cytryną zabija? Tak, jeden herbaciarz…
Darjeelingi są w sklepach! Czemu jest to takie wielkie halo na wiosnę u herbaciarzy? Jeśli nie wiecie to zapraszam do poprzedniego artykułu na Piewcach. Ja już w tym roku myślałam, że odpuszczę sobie First Flush, ale okazało się to świetną wymówką by po raz pierwszy zrobić…
Już myślałam, że w tym roku nie skuszę się na świeże Darjeelingi. Nie mam dla nich miłości, a i o plantacjach w tym regionie krążą niepochlebne artykuły. Skąd ten cały szał na herbaty Darjeeling? I co z nimi jest nie tak? Darjeeling – co to za herbata?…
W terminologii dotyczącej herbaty mamy sporo nieścisłości. Po przeczytaniu paru artykułów i książek pasjonat może ogłupieć próbując zorientować się czy herbata czerwona jest czarna, czarna jest ciemna, a do tego jeszcze precyzyjnie będzie puer, puerh, pu-erh…
Poniżej znajdziecie podstawowe akcesoria herbaciane potrzebne do przygotowania tradycyjnej matchy w wersji ususcha, czyli rzadkiej i spienionej. Czy to wszystko? Nie:), ale od tego zaczniemy. Poza tym przyda Wam się także ściereczka (chakin), sitko (furui) i opcjonalnie stojaczek…